Çene ucu, burun ucu gibi yüz profilini oluşturan en önemli yapılardan biridir, yüzün diğer bölümleri ile orantılı ve uyumlu olması ESTETİK AÇIDAN ÖNEMLİDİR.
Çene ucu estetiğinde amaç çene ve yüz arasında orantı sağlamak ve hastaya daha feminen bir görüntü vermektir. Çene ucu estetiği ağız kapanışı ve diş dizilimi normal hastalara yapılır. Çene cerrahisi olarak bilinen çene ameliyatlarının orijinal ismi ortognatik cerrahidir. Ortognatik cerrahi genel olarak hem fonksiyon bozukluklarını gidermek hem de estetik amaçlı yapılan bir cerrahi işlemdir. Alt ve üst çeneye müdahale edilerek kapanma veya şekil bozuklukları giderilebilir. Hastalar genellikle plastik cerrahların ve ortodontistlerin dahil olduğu bir ekip tarafından takip edilir.
Çene ucu estetiği ise sadece kozmetik amaçlı yapılan bir cerrahi müdahaledir. Standart bir ameliyat değildir. Kişinin çene yapısı ve yüz şekli ameliyatın türünü belirler. Yüzün yan profiline bakıldığında çene ucu buruna göre geride veya ileride olabilir. Önden bakışta çene konturları yeteri kadar belirgin olmayabilir ya da gereğinden fazla belirgin olup hastada maskülen bir görüntü yaratabilir.
Bu veya benzeri şikayetlerle başvuran hastalar olduğunda öncelikle yüzün ve çenenin yapısı detaylı bir şekilde incelenir, çeneyi kısaltmak veya belirginleştirmek yönünde karar alındıktan sonra sıra yöntem seçimine gelir.
Çene konturu belli olmayan veya çenede küçüklük tespit edilen hastalara ihtiyaca göre hacim arttırıcı dolgu uygulamaları ve ya çeneye özel üretilmiş protezler ile cerrahi müdahale yapılır. Genellikle estetik burun ameliyatı olmak isteyen hastalarda eş zamanlı rinoplasti ve çene protezi ameliyatı yapılabilir ki bunu profiloplasti olarak adlandırıyoruz.
Çene ucuna yerleştirilen protez ile burun, çene ve yüz orantısı sağlanabilir. Yerleştirilmiş olan çene protezi aynı zamanda hastadaki gıdılı görünümü de düzeltmiş olur.
Çene törpülemeyi ele alacak olursak bu soruna sahip hastalarda incelemeler tamamlandıktan sonra çenenin uzunluğu belli bir sınırın altında ise çene törpüleme işlemi yapılır, ancak o sınırın üstündeyse işlem yapmak hastanın görünümüne olumsuz etki yapabilir. Çene törpüleme tedavisi genellikle fazla uzun olmayan çeneleri küçültmek amacıyla gerçekleştirilir ve genel cerrahi gerektiren operasyonlar ile yapılır.
Bu operasyon basit ve güvenli olması yanında yüz estetiğinde ciddi düzelme ve gençleşme sağlayan kolay bir işlemdir.
Ameliyat sonrasında çene ucunda şişlik ve morlukların görülmesi olağan bir durumdur. Oluşan bu şişlik ve morluklar tamamiyle geçici bir durumdur. Ameliyat sonrası ağrılar yaşanabilmektedir, bu durumlarda doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Hasta çene ucu ameliyatı sonrasında 1 hafta süreyle dinlenmelidir. Daha sonrasında ise sosyal yaşanışına ve çalışma hayatına rahatlıkla geri dönebilir.
Ameliyat ile yüz yapısına uygun bir şekilde ameliyat yapılması gerekir. Yüz estetiği olmak isteyen hastaların veya burun küçültmek isteyenlerin genelde sorunun çenede olduğunu bilmezler. Yüz estetiği olmak isteyen bir hasta için genelde çene de müdahaleler olur. Ama dediğim gibi ameliyatın çene ucunda ki soruna göre belirlenmesi gerekir.
Profiloplasti dediğimiz uygulama ile çene ucu estetiği sıklıkla burun operasyonları ile kombine olarak yapılır. Çene ucu estetiği ağız kapanışı ve diş dizilimi normal hastalara yapılır
Günümüz de artık ünlülerden normal vatandaşlara kadar çok sayıda insanın tercih ettiği çene estetiği yöntemiyle yüzünüzün güzelliğine güzellik katmak çok kolay. Çene estetiği yapılış türüne göre çene törpüleme ve çene ucu estetiği olarak iki farklı alanda uygulanmaktadır.
İlk bu nedenle de hasta operasyon sonrasında bir ay sık sık kontrole gelmeli ve bu bir aylık süreçte yiyip içtiklerine dikkat etmelidir.
Çene estetiğinde ikinci yöntem olan çene ucu estetiğinde ise çenenin genel yapısı bozulmayacak biçimde, eğer hasta basık bir çeneye sahip ise çenenin içerisi silikonla doldurulup böylelikle belirgin bir çeneye sahip olunur. Eğer hasta, kısa bir çene yapısına sahipse de öne doğru özel vidalar yardımıyla uzatma sağlanabilir.
Çene estetiği, insanların yüz bölgelerinde gerçekleşen operasyonlar olduğu için diğer estetik yöntemlerine göre bir nebze de olsa daha fazla dikkat gerektiren operasyonlardır. Ameliyatı gerçekleştirecek doktor ve hastanın arasındaki güven çok önemlidir. Bu güven sağlanmadığı takdirde ameliyatı yaptırmaktan vazgeçebilirsiniz ya da aksi durumlarda ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir.
Çene Ucu Törpüleme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene estetiğindeki çene ucu törpüleme ameliyatı, çene ucu normalden daha büyük olan kişiler üzende uygulanan bir operasyondur. Çenenin yüz ile orantılı olabilmesi adına çene ucu özel cihazlarla ameliyatta törpülenir ve kısaltılır. Ayrıca kişinin yüz hatları ile tamamen uygun olabilmesi için yüz germe, burun estetiği ameliyatları ile de desteklenmesi gerekebilir.
Çene Ucu Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çene bölgesine birçok operasyon yapılarak çene düzeninde değişiklikler yapılabilir. Bunlar çene törpüleme veya kısa çeneleri uzatma gibi bir çok cerrahi müdahale ile çene ameliyatı yapılabilir.
Çene bölgesine yapılan cerrahi müdahaleler genelde estetik amaçlı yapılır. Bunun dışından orotdontisler ile de yapılan zorunlu işlemler olabilir. Fakat ben 2014 yılı itibari ile bir devlet kurumunda çalışmadığım için bir devlet desteği ile bu ameliyatı yapmam söz konusu değildir.
Çene törpüleme ameliyatı pratikte kullanılan bir çene estetiği türüdür. Genelde çok uzun veya geniş çeneleri küçültmek için yapıyoruz. Çok uzun çene ameliyatlarında da kullanımı doğru olmuyor. O yüzden minik çene küçültme işlemleri için birebir pratik bir ameliyattır.
Çene törpüleme ameliyatları ağız içinde açılan bir kesi ile yapılır. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Ameliyathane de yapılması gerekir. Tam donanımlı bir hastane çatısı altında yapmak doğru olandır. Ameliyat sonrasında bir süre yemesine içmesine dikkat etmesi gerekir. 1 ay süre ile kontrol altında tutmamız gerekir. Sonuç olarak daha küçük bir çene ile 1 ay sonra tanışmanız mümkündür.
Çene ucunda yapılan bu ameliyatlar farklı teknikler içerebilir. Örnek vermek istesek, bir kişinin çenesi geriye doğru göçük ise, dolgular ve silikonlar ile o bölge doldurulabilir. Kusa ise cerrahi vidalar ile öne uzatılabilir. Veya çok fazla öne doğru gelmiş ise, buna da törpüleme ameliyatları ile çözüm bulunabilir.
Çene ucu ameliyatı bir standart ameliyat değildir. Kişinin çene yapısı ameliyatın türünü belirler. Ameliyat ile yüz yapısına uygun bir şekilde ameliyat yapılması gerekir. Yüz estetiği olmak isteyen hastaların veya burun küçültmek isteyenlerin genelde sorunun çenede olduğunu bilmezler. Yüz estetiği olmak isteyen bir hasta için genelde çene de müdahaleler olur. Ama dediğim gibi ameliyatın çene ucunda ki soruna göre belirlenmesi gerekir.
Halk dili ile tel tedavisidir.
Ortognatik cerrahi ameliyatları öncesinde mutlaka röntgen isteriz. Çıkan sonuçlara göre iskeletsel deformiteyi belirler ona göre ameliyat planı hazırlarız. Genelde üst veya alt çene veya her ikisinde de önce veya arkada olma sorunu vardır. Bu ortodontik ve iskeletsel analiz sonrasında ameliyatı planlar ve ne kadar büyük bir ameliyat olması gerektiğini belirleriz.
Çene Cerrahisi ameliyatları genel anestezi ile yapılır. Ameliyat ağız içinden olduğu için ameliyat izi kalmaz. Ayrıca ameliyatlar tam teşekküllü bir hastanede yapılır. Ameliyat süresi eğer sadece tek bir çene ise, 1,5 saat sürer. Her iki çeneye de ayrıca müdahale edilmesi durumunda ameliyat 3 saati rahatlıkla geçmekte. Ameliyat esnasında hasta hiçbir ağrı veya sızı duymaz.
Ortognatik cerrahi Sonrasında hastamızı bir veya duruma göre iki gün süre ile hastane de yatırıyoruz. Ameliyat sonrasında 2-3 gün süre ile hastalarımızın sadece berrak sıvı gıda ile beslenmeleri gerekir. 3-4 gün sonra kademeli bir şekilde katı gıdalara da yavaş yavaş geçiş sağlanabilir.
NASIL İLERLİYORUZ
1
Ön Görüşme
Ön görüşme sonrası istediğiniz işlemle ilgili randevu ayarlıyoruz.
2
Muayene
Randevunuz sırasında sizi ayrıntılı bilgilendirip işlem için zamanı belirliyoruz.
3
İşlemin Yapılması
İşlemlerin tamamlanarak kontrollerin yapılması