Dolgu uygulamaları, sıklıkla yüz bölgesine uygulanan, kırışıklık, hacim kayıplarının giderilmesi ve kontür sağlamak amacı ile yapılan bir estetik müdahaledir.

Özellikle;

  • Burun kanatlarından dudak kenarlarına doğru uzanan çizgiler ( Nazolabial çizgiler)
  • Burun ve ağız arasındaki çizgiler ( Philtral çizgiler )
  • Dudak etrafındaki çizgiler
  • Alındaki çizgiler
  • Derin yara ve akne izleri
  • Yanak ve elmacık kemiği
  • Kaş arasındaki derin çizgi
  • Dudak konturunun belirginleştirilmesi ve dudak kalınlaştırma
  • Boyun ve el sırtındaki çizgilenmelerde

estetik dolgu uygulamaları yapılmaktadır. Dolgu uygulamaları yüz dışında kaza veya başka sebeplerle vücutta oluşmuş doku kayıplarında ve çöküklüklerin tedavisinde de kullanılmaktadır.
Dolgu maddeleri oldukça fazla sayıda ve çeşitliliktedir.  Laboratuvarda kimyasal yollarla tamamen sentetik olarak, hayvansal kaynaklı canlı dokulardan, insan kadavrasından veya bakteriyel fermantasyon yolu ile elde edilebilen kimyasal maddelerdir. Genellikle vücutta bulunan yapısal maddelerden veya bu yapısal maddelerin yerine konabilecek sentetik kimyasal maddelerden oluşurlar.

Dolgu maddeleri, aynı zamanda kalıcı, yarı kalıcı ve kalıcı olmayan dolgu maddeleri olarak sınıflandırılır. Her dolgu maddesinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Kalıcı olmayan dolgu maddeleri daha kısa süreli çözümler sunarken, komplikasyon riskleri çok düşüktür. Sentetik kalıcı partiküller içeren ürünler ise, daha uzun etkili olmalarına karşın, oluşturabildikleri alerji ve reaksiyonlar kullanımlarını ciddi oranda kısıtlamaktadır. Bu nedenle, hem güvenle kullanılabilecek, hem de daha uzun etkili ürünler için araştırmalar devam etmektedir.

Günümüzde en yaygın ve güvenli şekilde uygulanan  dolgu maddesi hyaluronik asit(HA)’tir. HA insan vücudunda doğal olarak mevcut olan bir maddedir. Deri dokusu içinde büyük konsantrasyonlarda bulunur. Cildin pürüzsüz ,elastik ve genç görünmesini sağlar. HA ‘nın zamanla cilt yapısı altında azalması cildin yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden birisidir, cildin solmasına, kırışmasına, ince çizgilenmesine neden olur. HA içerikli dolgular laboratuvar ortamında hazırlanır, hayvansal kökenli olmayıp, alerjik reaksiyon riski çok düşüktür . Bu nedenle uygulama öncesi test gerektirmez. HA içerikli dolgular uygulandığı bölgede hacminin 100 katı kadar su tutma kapasitesine sahiptir, bu özelliği ile çizgi ve kırışıklıkların anında doldurulmasını sağlar.

Yağ dokusu tamamen doğal olarak elde edilen bir dolgu maddesidir. Yağ enjeksiyonunda hastanın kendi yağ dokusu vücudun uygun bölgelerinden alınır, işlemden geçirilir ve ihtiyaç duyulan bölgelere iğne ile verilir. Bir süre sonra hacminin bir miktarını kaybedeceği için yağ enjeksiyonu sırasında daha yüksek miktarlarda enjeksiyon yapılması gerekir.

Yarı kalıcı dolgular arasında sayılan hidroksi apatit(RADİESSE) kemik yapısında yer alan bir maddenin yumuşak dokularda kullanılan bir formudur. Yoğun ve büyük partiküllüdür, yanak çizgisinde, elmacık kemiği, çenede ve ellerde etkin bir şekilde kullanılabilir. Etkisi 24 aya kadar sürer.

Enjekte edilecek dolguların büyük çoğunluğu hazır enjektör içinde ve tek enjeksiyonlarda bitecek şekilde hazırlanmaktadır. Çok nadir birkaç dolgu maddesi çok sayıda hastaya uygulanmak üzere flakon içende satılmaktadır. Size uygulanan dolgu maddesinin bir kısmının arttırılıp bir başkasına kullanılması söz konusu değildir.

Uygulama öncesi hastanın ayrıntılı muayenesi yapılır, dolgu yapılacak alan, kullanılacak ilacın özellikleri ve ne miktarda gerektiği ayrıntılı olarak belirlenir.
Uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Ardından ağrıyı azaltmak için anestezikli kremler kullanılır Dolgu maddesi uygulama alanına ince iğnelerle verilir. Uygulama çok ağrılı değildir. Estetik dolgu uygulama süresi 10-30 dakika kadar sürmektedir. Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına dönebilir. Uygulama bölgesinde birkaç saat kızarıklık olabilir.

Dolgu maddelerinin enjeksiyonlarından önce 10 gün içerisinde aspirin, antikoagülan ilaçlar, yüksek doz c vitamini, e vitamini, antienflamatuar ilaçlar alınmamalıdır. Bu ürünlerin bazıları enjeksiyondan sonraki 12-24 saat içerisinde uygulandıkları bölgede hafif bir kızarıklığa yol açabilir. Kalıcı materyellerin bazıları nadir de olsa geç dönemde bir takım ağrılı kitlelere yol açabilir.

Dolgu uygulaması kullanılan etken maddeye alerji sorunu olan kişilere uygulanmaz. Sistemik hastalığı olup düzenli ilaç kullananların ya da devamlı olarak aspirin ve benzeri ilaç alanların uygulama öncesi hekimlerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. Ayrıca dudak çevresinde uçuk enfeksiyonlarında enfeksiyon geçinceye kadar dolgu uygulaması ertelenmelidir. İltihap ve alerjik reaksiyon görülen bölgelerde uygulanmamalıdır. Hamile ve emziren annelere dolgu uygulaması yapılmaz.

NASIL İLERLİYORUZ

1

Ön Görüşme

Ön görüşme sonrası istediğiniz işlemle ilgili randevu ayarlıyoruz.

2

Muayene

Randevunuz sırasında sizi ayrıntılı bilgilendirip işlem için zamanı belirliyoruz.

3

İşlemin Yapılması

İşlemlerin tamamlanarak kontrollerin yapılması