Botok’un yüz haricindeki diğer bir uygulama alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı farklı rahatsızlıkların giderilmesidir. Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde “hiperhidrozis” olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botok son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur.
İnsan organizmasında bulunan iki sinir siteminden biri de otonom (istemsiz) sinir sistemidir. Mide- bağırsakların çalışması, solunum hızı, kalp atışı hızı gibi bedensel işlevlerin çalışmasını ve istem dışı kontrolünü sağlarken, vücut ısısının ayarlanmasında önemli rol alan ter bezlerinin çalışmasını da kontrol ederler. Bu sistemin bazen hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden çok yüksek seviyede çalışması belirli bölgelerde aşırı terlemeye neden olur.
Günlük hayatı etkileyen aşırı terleme durumuna Hiperhidrozis adı verilmektedir.
– Ergenlik çağı ile başlar ve ömür boyu sürer.
– Çoğunlukla 20-30 yaşlarda belirginleşir.
– Organik bazı hastalıklarda da olan terlemeler dışında tamamen psikolojik temellidir.
– Aşırı heyecanlı, sinirli, kaygılı ve sıkıntılı kişilerde daha sık görülür.
– Stres, emetikler, insülinler gibi uyaran ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar, terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır.
– Toplum genelinde görülme oranı % 0.5-% 1’dir
– Normalde sağlığa zarar vermeyen bir rahatsızlıktır. Ancak kişilerin sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyebilir.
Bazen genetik olarak da çok fazla terleme görülebilir. Terlemenin yoğun olduğu deri altına az miktarda enjekte edilen botok, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engeller.
Botok, ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botokun etkisi 6-8 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir süre durdurularak özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı, gerek avuç içi, gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilmektedir.